Sinque in synergie met bestaande antropometrische methodieken: Een goede combinatie

Bijgewerkt: jan 22

In mijn herinnering was het vorig jaar. Ik zat samen met mijn familie in een goed restaurant. Mijn vrouw bestudeerde de menukaart. Een jonge ober, vriendelijk maar een tikje ongeduldig bood haar wat suggesties. Ze wisselde kort een blik met mij, vervolgde vriendelijk het gesprek met de ober en accepteerde zijn advies. Tijdens het tonen van de wijnkaart herhaalde zich dit patroon. Moet ik het verhaal nog afmaken? De avond zou voor mij een stuk eenvoudiger zijn geweest als de ober in eerste instantie naar de wijnkennis van mijn vrouw had gevraagd.


Ik spreek tijdens mijn werk veel mensen. Vaak gaat het gesprek over Sinque en de wijze waarop je met Sinque aan een duurzaam gezonder gewicht kunt werken. In de gesprekken met professionals maak ik vaak gesprekken mee zoals dat met de vriendelijke ober. Ze leggen me uit hoe belangrijk het is om lean mass en fat mass te bepalen en wijzen me erop dat Sinque hier geen oplossing voor biedt.


Op zo’n moment wordt het gesprek interessant. Vanuit mijn achtergrond als sportarts en mijn werk als professor sportgeneeskunde, inspanningsfysiologie en moleculaire biologie werkte ik jaren aan dit onderwerp. Gedurende mijn medische praktijk werkte ik met topsporters. Ik erken het belang van frequente evaluatie van vetvrije massa op specifieke momenten in een programma dat zich bijvoorbeeld richt op gewichtsverlies. Als medicus is het belangrijk een zo compleet mogelijk fysiologisch beeld van een patiënt te hebben.


De vochthuishouding van ons lichaam wijzigt ieder moment van de dag als gevolg van endogene- en exogene factoren. De bio-impedantie methode is onder andere gevoelig voor de fluctuaties in die vochthuishouding. Het uitvoeren van een bio-impedantie analyse is een complex onderzoek dat professionele kennis en instrumentarium vereist.


Onder aan dit artikel heb ik een protocol voor het correct uitvoeren van een bio impedantie meting opgenomen. De bio-impedantie methode leent zich niet goed voor dagelijks thuisgebruik. Ook voor een professional is het juist uitvoeren van een bio-impedantiemeting een secure klus.


Ik pleit voor gebruik van BMI als indicator. Gewicht een meer objectieve methode voor het monitoren van fysiologie. Helaas heeft ook het gebruik van de lichaamsgewicht analyse (wegen!) zijn nadelen bij frequent gebruik. (1) Mensen worden te nadrukkelijk met hun gewicht geconfronteerd en (2) de natuurlijke oscillaties moeten geïnterpreteerd worden. Sinque lost deze problemen op.


Met deze kennis als basis ontwikkelde ik een weegschaal die geen nummers toont. Een weegschaal waarmee mensen zich thuis kunnen wegen. Zo voorkom in dat mensen iedere weging met hun gewicht geconfronteerd worden. In de praktijk leidt deze aanpak tot een veel frequenter gebruik. Daarnaast ontwikkelde ik samen met onderzoekscentra een algoritme dat op basis van kunstmatige intelligentie het probleem van de gewicht oscillaties en het probleem met correctie op gedragen kleding corrigeert. Het algoritme bepaalt het wekelijkse gewichtsbereik van een individu. Zo kan Sinque de gewichtstrend voor de komende twee weken voorspellen – zonder dat het gewicht zelf wordt getoond.


Een professional krijgt met Sinque een eenvoudig en nauwkeurig instrument om mensen te helpen hun trainings- en eetgewoonten te behouden of aan te passen en zo de gewenste gewichtstrend te bereiken. In een juiste combinatie met de andere antropometrische metingen biedt dit de beste instrumenten om de voortgang gedurende een gezondheidsprogramma te monitoren en te sturen.


In de praktijk adviseer ik om bij starters, mensen die beginnen aan een afvalprogramma, te beginnen met zo compleet mogelijke antrometrische beoordeling: Het bepalen van de lengte (eenmalig), bio-impedantietest, een huidplooimeting en/of een buikomvangmeting: Allen volgens protocol.


Rond deze eerste stappen adviseer ik om Sinque te gebruiken om het BMI en het gewicht te monitoren. Niet om het gewicht zelf te volgen maar om de professional te helpen beslissingen te nemen gedurende het (fitness) plan en de cliënt gemotiveerd te houden. Zodra een cliënt het plateau bereikt adviseer ik monitoring van de vetvrije massa. (Een plateau is te herkennen aan het moment waarop het dieet geen effect meer lijkt te hebben)


Door de inzet van Sinque houdt je de vinger aan de pols maar vermijd je frustraties en confrontatie tijdens het uitvoeren van je plan. Sinque helpt mensen duurzaam hun levensstijl en gewichtstrend te monitoren en aan te passen, samen met de professional: Jij.

Zo kom je tot synergie: Zoals de juiste wijnkeuze een goed gerecht kan versterken en vice versa.


Onder deze afbeelding vind je een beknopte (!) samenvatting door onze diëtiste uit het protocol voor een Sinqle frequency Bio impedance analyse uit de Nederlandse diëtetiekpraktijk:
Indicaties voor een bio-impedance analyse:

Als parameter in diagnostiek van de voedingstoestand, monitoren van veranderingen in de impedantie en de lichaamssamenstelling tijdens voedingsinterventie en als variabele in de berekening van de eiwitbehoefte.


Contra-indicaties:

Niet toepasbaar bij koorts (>39 graden), brandwonden en decubitus en/of een abnormale hydratiestatus (bv. oedeem, ascites, dehydratie, dialyse). Niet toepasbaar tijdens Menstruatie. Ook niet toepasbaar bij dragers van electrische implantaten zoals pacemakers of defibrillators.


Voorbereidingen:

· Instrueer de deelnemer vooraf bij de planning van de meting over de meting. Verzoek de deelnemer de acht uur voorafgaande aan de meting eten en drinken (m.u.v. water) lichaamsbeweging, alcohol en cafeïne te vermijden. Dit is met name van belang bij onderzoek. In de klinische setting is dit niet altijd haalbaar en bij ondervoeding is nuchter zijn zelfs onwenselijk

· Vraag na of de deelnemer een elektrisch implantaat (pacemaker of defibrillator) heeft: heeft hij/ zij er een, dan NIET meten.

· Vraag de deelnemer om voor de meting te gaan plassen.

· Vraag de deelnemer zijn/haar sieraden af te doen en sleutels uit broekzakken te verwijderen (oorbellen, piercings, broekriem en beugelbeha’s zijn wel toegestaan)

· Meet de lengte en het gewicht volgens gestandaardiseerde procedure.

· Laat de deelnemer 5-10 minuten voor de meting plat liggen.

· Controleer of de meting aan de rechterkant van het lichaam kan worden uitgevoerd.

· Contra-indicatie zou zijn implantaten (bijv. kunstknie, kunstheup, metalen pinnen in het lichaam) glucosecensor, portocad, shunt, infuus. Meet in dit geval aan de andere kant van het lichaam (links) en noteer dit.

· Vraag wanneer de deelnemer voor het laatst gegeten en gedronken heeft en vraag lichaamsbeweging in de 8 uur voor de meting na. Voor onderzoeksdoeleinden moet een deelnemer bij een BIA minimaal 8 uur nuchter zijn. Voor een meting binnen zorg is dit niet nodig en bij ondervoeding zelfs ongewenst [10]. Probeer zoveel mogelijk onder dezelfde omstandigheden te werken. Vraag de recente voedingsinname daarom altijd na en noteer het.

· Vraag factoren na die de vochtbalans beïnvloeden of check het in het EPD: elektrolyten, stoornissen, dehydratie, oedeem, temperatuursverhoging.

· Zorg dat het lichaam van de deelnemer niet in contact komt met metalen of geleidende voorwerpen (bedrading o.i.d.).

· Controleer de houding van de deelnemer. Zorg dat de benen in een hoek van 45 graden liggen en de armen in een hoek van 300.

· Plaats bij overgewicht isolerend materiaal tussen benen en armen (bijv. handdoek).

· Ontspannen liggen; geen spieren aanspannen.

· Controleer de kabels. Ze mogen niet vlak langs apparatuur met een hoog voltage lopen (bijvoorbeeld een computermonitor). Kabels mogen niet om elkaar heen gedraaid zijn. Kabels mogen niet geknakt zijn.

· Instrueer de deelnemer tijdens de meting niet te bewegen of te praten.

· Voor eventueel overige punten die hier niet genoemd zijn: zie de aanwijzingen van de

· fabrikant.Referentie:

Heidi Zweers, H. K. (2016, 3 27). Nutritional Assessment Platform. bron Zakboekdiëtetiek: https://zakboekdietetiek.nl/wp-content/uploads/2016/03/NAP-BIA-SOP.pdf52 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
  • Instagram
  • Facebook

Privacy en algemene voorwaarden